Σοκολάτα, η αγαπημένη των θεών!
Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2011 00:00
διαχειριστής
Από την Λένα Αφσαρίδη
Ποιος δεν έχει ονειρευτεί στο άκουσμα και μόνο του ονόματος αυτής της εξαιρετικής λιχουδιάς! Ποιος δεν οσμίζεται στον αέρα το άρωμά της και ποιος δεν αισθάνεται την γεύση της, πριν καν την δοκιμάσει; Η αγαπημένη λιχουδιά, είναι ένα γλύκισμα που έχει την δική του ιστορία και την δική του θέση στην διατροφή μας. Αξίζει να τη δούμε πιο αναλυτικά…
Λέγεται πως ο αυτοκράτορας των Αζτέκων, ο μεγάλος Μοντεζούμα, ήταν λάτρης της «chokohtl». Εκεί εμφανίζεται ιστορικά για πρώτη φορά ο καρπός αυτός και μάλιστα οι Αζτέκοι έφτιαχναν ένα ποτό με έντονη πικρή γεύση. Ο αυτοκράτορας έπινε τεράστιες ποσότητες κατά την παράδοση, κατανάλωνε σαράντα κούπες την ημέρα και … έτσι μπορούσε να ικανοποιήσει αρκετές από τις (πάνω από εξακόσιες) ερωμένες του!
Τον καρπό της λατινικής Αμερικής έφερε ο ισπανός κατακτητής Κορτέζ στην Ευρώπη, με τους σπόρους του και από το όνομα «chokohtl» στην γλώσσα των ιθαγενών, προέκυψε η λέξη σοκολάτα. Το όνομα αυτό σημαίνει «τροφή των θεών».
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι δεν αγάπησαν το ποτό, που το έβρισκαν μάλιστα πολύ άσχημο στη γεύση. Στις προσπάθειες να το κατανοήσουν, έκαναν πρόσμιξη με ζάχαρη και τότε, σαν ρόφημα, η σοκολάτα κατέκτησε την Ευρώπη!
Για την εθιστική γεύση της σοκολάτας, φυσικά δεν έχει κάποιος αμφιβολία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το κακάο (άρα και η σοκολάτα –σε στερεά ή υγρή μορφή- η οποία έχει ως βασική πρώτη ύλη το κακάο), περιέχει τις ουσίες φαινιλαιθυλαμίνη και θεοβρωμίνη, ο συνδυασμός των οποίων μας βοηθά να ξεπεράσουμε το στρες. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερη σοκολάτα από τα άλλα. Ο λόγος είναι απλός… Η σοκολάτα περιέχει μία σημαντική ποσότητα σεροτονίνης, ουσία που θεωρείται ρυθμιστής της διάθεσης.
Με λίγα λόγια, η σοκολάτα -είτε την πίνεις είτε την τρως- κάνει καλό στον ερωτισμόκαι βοηθά ακόμη κι όταν δεν υπάρχει έρωτας στη ζωή μας!
Η Σοκολάτα στο εδώλειο
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε και στις παρενέργειες της σοκολάτας. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάποια δόση αλήθειας στην γενικά διαδεδομένη άποψη πως η σοκολάτα βλάπτει την σιλουέτα μας, προκαλεί ερεθισμούς στο αίμα και πονοκεφάλους. Θα εξετάσουμε αν η σοκολάτα είναι από τις κύριες αιτίες που προκαλούν σπυράκια στο δέρμα και τερηδόνα στα δόντια.
Η θερμιδική αξία της σοκολάτας είναι υψηλότερη από αυτή του κρέατος, του ψωμιού και των ζυμαρικών. Μία πλάκα σοκολάτας 100 γραμμαρίων δίνει, πράγματι, πάνω από 500 θερμίδες. Ωστόσο, ακόμη και μία μικρή ποσότητα αρκεί για να δώσει την αίσθηση του κορεσμού και να ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό.
Μύθοι και πραγματικότητα
Οι επιδράσεις της σοκολάτας στην υγεία μπορεί να είναι οι εξής:
Ημικρανία που εκδηλώνεται μόνο αν έχουμε αλλεργία στη σοκολάτα. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, η αλλεργία αποδίδεται περισσότερο στο γάλα παρά στην σοκολάτα. Επομένως, αν κάποιος επιλέξει σοκολάτα υγείας, που δεν περιέχει γάλα και λακτόζη, δεν θα έχει πρόβλημα
Για την τερηδόνα και τα σπυράκια, οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως δεν συμβαίνουν από την ίδια τη σοκολάτα.
Αντίθετα, η σοκολάτα βοηθά στην διαύγεια του νου και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Συνίσταται σε μαθητές να τρώνε λίγη μαύρη σοκολάτα (υγείας) κάθε πρωί.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ελεύθερη κατανάλωση;
Ναι, αλλά με μέτρο. Είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα χωνεύεται πολύ εύκολα. Όμως η υπερβολική κατανάλωση σίγουρα παχαίνει και μάλιστα προκαλεί εντερικές διαταραχές.
Μία για κάθε γούστο!
Αγαπημένη σοκολάτα και πολύ διαδεδομένη είναι η σοκολάτα γάλακτος. Το συγκεκριμένο είδος αποτελείται από ζάχαρη, κακάο και συμπυκνωμένο ή αφυδατωμένο γάλα. Τα υλικά αυτά σε σκόνη ανακατεύονται στην πρέπουσα αναλογία και υφίστανται ειδικές διαδικασίες ραφιναρίσματος.
Η λιωμένη σοκολάτα είναι πολύ εύπλαστη και ρευστή και έχει μία υγρή και βελουδένια υφή. Διαλύεται στο στόμα και συνήθως περικλείεται από ένα πιο σκληρό περίβλημα. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι στη διαδικασία της παρασκευής της, κατά την οποία αναμειγνύονται τα υλικά στους 80 βαθμούς Κελσίου, γίνεται μία μερική αλλά συνεχόμενη περιδίνηση της ζάχαρης, η οποία της προσδίδει πλαστικότητα.
Η πιο υγιεινή σοκολάτα είναι η μαύρη, ή αλλιώς γνωστή ως «υγείας». Είναι πικρή στην γεύση, αλλά δεν περιέχει τις προσμείξεις και ωφελεί στην υγεία, κυρίως στις νοητικές διαδικασίες και στο αίμα.
Προσοχή στην ετικέτα
Πολύ σημαντικό είναι πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε τύπο σοκολάτας να διαβάζουμε την ετικέτα της. Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα μπορεί να περιέχει λίπη από τροπικούς καρπούς, αντί για πραγματικό βούτυρο κακάου. Στην περίπτωση αυτή, καλύτερα να την αφήνουμε στο ράφι του καταστήματος. Ή τουλάχιστον να την καταναλώνουμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα λίπη από τροπικούς καρπούς είναι χαμηλής ποιότητας και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνα κατά τον μεταβολισμό τους.
Η θρεπτική τους αξία είναι μικρή και δεν έχουν το κατάλληλο άρωμα. Με απλά λόγια δεν κάνουν καλό στην υγεία και αλλοιώνουν την κλασική και αγαπημένη σε όλους μας γεύση της σοκολάτας. Επομένως, καλό θα είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες και να μην ικανοποιούμαστε με υποκατάστατα!
Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2011 00:00
διαχειριστής
Από την Λένα Αφσαρίδη
Ποιος δεν έχει ονειρευτεί στο άκουσμα και μόνο του ονόματος αυτής της εξαιρετικής λιχουδιάς! Ποιος δεν οσμίζεται στον αέρα το άρωμά της και ποιος δεν αισθάνεται την γεύση της, πριν καν την δοκιμάσει; Η αγαπημένη λιχουδιά, είναι ένα γλύκισμα που έχει την δική του ιστορία και την δική του θέση στην διατροφή μας. Αξίζει να τη δούμε πιο αναλυτικά…
Λέγεται πως ο αυτοκράτορας των Αζτέκων, ο μεγάλος Μοντεζούμα, ήταν λάτρης της «chokohtl». Εκεί εμφανίζεται ιστορικά για πρώτη φορά ο καρπός αυτός και μάλιστα οι Αζτέκοι έφτιαχναν ένα ποτό με έντονη πικρή γεύση. Ο αυτοκράτορας έπινε τεράστιες ποσότητες κατά την παράδοση, κατανάλωνε σαράντα κούπες την ημέρα και … έτσι μπορούσε να ικανοποιήσει αρκετές από τις (πάνω από εξακόσιες) ερωμένες του!
Τον καρπό της λατινικής Αμερικής έφερε ο ισπανός κατακτητής Κορτέζ στην Ευρώπη, με τους σπόρους του και από το όνομα «chokohtl» στην γλώσσα των ιθαγενών, προέκυψε η λέξη σοκολάτα. Το όνομα αυτό σημαίνει «τροφή των θεών».
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι δεν αγάπησαν το ποτό, που το έβρισκαν μάλιστα πολύ άσχημο στη γεύση. Στις προσπάθειες να το κατανοήσουν, έκαναν πρόσμιξη με ζάχαρη και τότε, σαν ρόφημα, η σοκολάτα κατέκτησε την Ευρώπη!
Για την εθιστική γεύση της σοκολάτας, φυσικά δεν έχει κάποιος αμφιβολία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το κακάο (άρα και η σοκολάτα –σε στερεά ή υγρή μορφή- η οποία έχει ως βασική πρώτη ύλη το κακάο), περιέχει τις ουσίες φαινιλαιθυλαμίνη και θεοβρωμίνη, ο συνδυασμός των οποίων μας βοηθά να ξεπεράσουμε το στρες. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερη σοκολάτα από τα άλλα. Ο λόγος είναι απλός… Η σοκολάτα περιέχει μία σημαντική ποσότητα σεροτονίνης, ουσία που θεωρείται ρυθμιστής της διάθεσης.
Με λίγα λόγια, η σοκολάτα -είτε την πίνεις είτε την τρως- κάνει καλό στον ερωτισμόκαι βοηθά ακόμη κι όταν δεν υπάρχει έρωτας στη ζωή μας!
Η Σοκολάτα στο εδώλειο
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε και στις παρενέργειες της σοκολάτας. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάποια δόση αλήθειας στην γενικά διαδεδομένη άποψη πως η σοκολάτα βλάπτει την σιλουέτα μας, προκαλεί ερεθισμούς στο αίμα και πονοκεφάλους. Θα εξετάσουμε αν η σοκολάτα είναι από τις κύριες αιτίες που προκαλούν σπυράκια στο δέρμα και τερηδόνα στα δόντια.
Η θερμιδική αξία της σοκολάτας είναι υψηλότερη από αυτή του κρέατος, του ψωμιού και των ζυμαρικών. Μία πλάκα σοκολάτας 100 γραμμαρίων δίνει, πράγματι, πάνω από 500 θερμίδες. Ωστόσο, ακόμη και μία μικρή ποσότητα αρκεί για να δώσει την αίσθηση του κορεσμού και να ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό.
Μύθοι και πραγματικότητα
Οι επιδράσεις της σοκολάτας στην υγεία μπορεί να είναι οι εξής:
Ημικρανία που εκδηλώνεται μόνο αν έχουμε αλλεργία στη σοκολάτα. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, η αλλεργία αποδίδεται περισσότερο στο γάλα παρά στην σοκολάτα. Επομένως, αν κάποιος επιλέξει σοκολάτα υγείας, που δεν περιέχει γάλα και λακτόζη, δεν θα έχει πρόβλημα
Για την τερηδόνα και τα σπυράκια, οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως δεν συμβαίνουν από την ίδια τη σοκολάτα.
Αντίθετα, η σοκολάτα βοηθά στην διαύγεια του νου και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Συνίσταται σε μαθητές να τρώνε λίγη μαύρη σοκολάτα (υγείας) κάθε πρωί.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ελεύθερη κατανάλωση;
Ναι, αλλά με μέτρο. Είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα χωνεύεται πολύ εύκολα. Όμως η υπερβολική κατανάλωση σίγουρα παχαίνει και μάλιστα προκαλεί εντερικές διαταραχές.
Μία για κάθε γούστο!
Αγαπημένη σοκολάτα και πολύ διαδεδομένη είναι η σοκολάτα γάλακτος. Το συγκεκριμένο είδος αποτελείται από ζάχαρη, κακάο και συμπυκνωμένο ή αφυδατωμένο γάλα. Τα υλικά αυτά σε σκόνη ανακατεύονται στην πρέπουσα αναλογία και υφίστανται ειδικές διαδικασίες ραφιναρίσματος.
Η λιωμένη σοκολάτα είναι πολύ εύπλαστη και ρευστή και έχει μία υγρή και βελουδένια υφή. Διαλύεται στο στόμα και συνήθως περικλείεται από ένα πιο σκληρό περίβλημα. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι στη διαδικασία της παρασκευής της, κατά την οποία αναμειγνύονται τα υλικά στους 80 βαθμούς Κελσίου, γίνεται μία μερική αλλά συνεχόμενη περιδίνηση της ζάχαρης, η οποία της προσδίδει πλαστικότητα.
Η πιο υγιεινή σοκολάτα είναι η μαύρη, ή αλλιώς γνωστή ως «υγείας». Είναι πικρή στην γεύση, αλλά δεν περιέχει τις προσμείξεις και ωφελεί στην υγεία, κυρίως στις νοητικές διαδικασίες και στο αίμα.
Προσοχή στην ετικέτα
Πολύ σημαντικό είναι πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε τύπο σοκολάτας να διαβάζουμε την ετικέτα της. Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα μπορεί να περιέχει λίπη από τροπικούς καρπούς, αντί για πραγματικό βούτυρο κακάου. Στην περίπτωση αυτή, καλύτερα να την αφήνουμε στο ράφι του καταστήματος. Ή τουλάχιστον να την καταναλώνουμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα λίπη από τροπικούς καρπούς είναι χαμηλής ποιότητας και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνα κατά τον μεταβολισμό τους.
Η θρεπτική τους αξία είναι μικρή και δεν έχουν το κατάλληλο άρωμα. Με απλά λόγια δεν κάνουν καλό στην υγεία και αλλοιώνουν την κλασική και αγαπημένη σε όλους μας γεύση της σοκολάτας. Επομένως, καλό θα είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες και να μην ικανοποιούμαστε με υποκατάστατα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου